הרצאה של גארי יורופסקי על זכויות בעלי-חיים וטבעונות שהתקיימה באוניברסיטת ג'ורג'יה טק בקיץ 2010. יורופסקי מנפץ מיתוסים ומעלה נקודות מרתקות אודות בחירותינו האישיות היומיומיות, למען חברה צודקת יותר וגוף ונפש בריאים יותר.
+
אכילת בשר : מרכיבים והשלכות
ערכו התזונתי של הבשר הוא בעיקר בחלבונים, וויטמין B12 , ברזל, זרחן
ומעט סידן, שומן רווי וכולסטרול. בתהליך הבישול מאבד הבשר חלק גדול
מהמינרלים והוויטמינים שבו. בנוסף, הבשר עובר תהליך של עיבוד למניעת קלקולו
ושיפור טעמו.
לבשר מוסיפים חומרים משמרים כמו מונסודיום גלוטומט וניטריטים. חומרים אלו ידועים כחומרים מחוללי סרטן וגם מסוכנים לחולי אסתמה.
תוצר לוואי של בשר מעובד הוא חיידק הליסטרה מונוסיטטוגנס העלול לגרום
להפלה או למוות בלידה אצל נשים הרות. רוב אוכלי הבשר מקבלים כמות כפולה של
חלבונים מזו הדרושה לגופם, וניתן לקבל את החלבונים מהצומח ללא ההשלכות
הבריאותיות. כמות החלבון הדרושה לכל ק"ג גוף היא : 0.8 גרם חלבון. יש
להעלות ערך זה בתקופת היריון, גיל ההתבגרות ואצל תינוקות. תחליפי חלבונים
מהצומח : קטניות (פולי סויה, חומוס, פול שעועית , עדשים), דגנים מלאים
(כוסמת, אורז, דוחן, שיבולת שועל, חיטה, שיפון), גרעינים (דלעת, חמניות
שומשום), אגוזים ושקדים.
חוקרים טוענים שהאדם הקדמון היה צמחוני.
מערכת העיכול של האדם דומה לזו של אוכלי הצמחים. המעיים ארוכים פי 12
מגופנו ופסולת של מוצרים מן החי נשארת זמן רב יותר, מה שמביא להתהוות רעלים
שמתפנים באיטיות. המעיים של אוכלי בשר קצרים, לא יותר מפי 3 מגופם, ולכן
הם מפנים את הפסולת במהירות לפני הצטברות של רעלנים. אנו משפחת בני האדם
נולדנו מבחינה אנטומית להיות צמחונים. מבנה הגוף, הציפורניים השיניים
ומערכת העיכול שלנו מותאמים לאכילת צמחים וקטניות ולא לאכילת בשר. כאשר
חלבון מן החי מתעכל בקיבה שלנו שהחומציות בה לא מספיק חזקה(פי 20 פחות חזקה
מאוכלי בשר) ואורך המעי שלנו ארוך פי 4 ממעי של אוכלי בשר, הבשר המתעכל
בגוף מפריש ומשאיר בגוף רעלים שונים, הפוגעים בבריאות שלנו.
אכילת בשר קשה לעיכול ומלווה לעיתים בנפיחות, גזים וריח רע כתוצאה
מחלבונים שאינם מאוכלים עד הסוף, ולתסיסה על ידי חיידקי ריקבון המצויים
בבשר.
מוצרי הבשר קשים לעיכול וגורמים לעלייה
במחלות כמו כולסטרול, מחלות לב וכלי דם, וסוגים שונים של מחלת הסרטן, בעיקר
סרטן המעי הגס. בבשרים (וגבינות מעושנות) יש חומרים קרצינוגנים – מעוררי
סרטן. בע"ח חיים המובלים לשחיטה נשמרים בחיים ומפוטמים באמצעות שימוש קבוע
בסמי הרגעה, הורמונים ואנטיביוטיקה ו2700 סמים נוספים. דוגמאות: הורמון
גדילה(חומר קרציונוגני), ארסן (רעל מסרטן), סודה ניטראטית וסודה ניטריטית
(חומרים המוספים לבשר להאטת הריקבון- נותנים לבשר את מראהו האדום,
מסרטנים).
תזונה עשירה בשומן רווי וכולסטרול עלולה לגרום להצטברות של חומרים מסרטנים במעי.
מחלות כמו סרטן השד והרחם נוצרות בעיקר
על ידי ההורמונים האסטרוגנים. תזונה העשירה בשומן ובכולסטרול גורמת
להיווצרות הורמונים דמויי אסטרוגן במעיים. גורם תמותה מס' 1 בעולם הינם
מחלות לב וכלי דם. הגורם העיקרי למחלות לב וכלי דם הוא שומן רווי. שומן
רווי מגיע רק ממוצרים מהחי. בשרים, מוצרי חלב וביצים. ההמלצה לצרוך מוצרים
דלי שומן. אך גם בהם יש שומן רווי והוא מצטבר לנו בעורקים ולאורך זמן גורם
לחסימתם.
בשר בהמות מכיל אנטיביוטיקה, הורמונים ולעיתים פסולת צואת תרנגולות,
חומצות ורעלים אשר גורמים להרעלת הגוף. ההורמונים מוזרקים לבהמות כדי לגרום
להשמנה (יותר בשר).
בשר העובר תהליך בישול ממושך מביא להרס הוויטמינים ומקטין את הערך התזונתי של מזון זה.
איחסון לא נכון של בשר גורם להתפתחות חיידקים מסוכנים כמו סלמונלה, ליסטריה ועוד.
שינויים גנטיים המתבצעים בבעלי החיים עלולים להזיק לבריאות האדם האוכל בשר שלהם.
תפריט עשיר בחלבונים שמקורם מהבשר מעלה את רמת החומציות בשתן, מעודד יצירת אבני כליה, מחלות כליה ודלקות מפרקים.
עקב הצפיפות הגבוהה והתנאים הבלתי
סניטאריים, החיות מקבלות כמויות גדולות של אנטיביוטיקה, השימוש הרב
באנטיביוטיקה יוצר באופן טבעי בקטריות חסינות בפני אנטיביוטיקה המועברות
לאוכלי הבשר. כאשר החיות חולות, אמורים לפקח על כך פקחים שיפסלו את החיות.
פקחי הבשר מנסים לפסול את הבשר הפגוע, אולם בשל לחצים מצד התעשייה וחוסר
הזמן, חלק גדול מהבשר אינו נבדק. הפיקוח של המדינה על מזון לבעלי-החיים הוא
חלקי בלבד. לכך עלולות להיות השלכות חמורות על בריאות בעה"ח ועל בריאות
האדם הצורך מזון מן החי.
תודה
השבמחק